Resepi: Bubur jagung Mama Dee

Hello readers! Another thread on the same day, both are about food! I am so proud of myself because I have been so productive tonight…! *pats on my back*

Beberapa hari yang lepas, mama nak masaklah bubur jagung untuk minum petang. She always prepare something for tea before my dad reaches home from work. So, before she performed the asar prayer, she asked me to prepare the ingredients. Saya pun potonglah jagung daripada batangnya… Ambil daun pandan, dan campurkan santan & air untuk didihkan. After she finished her prayer and went into the kitchen, she complained my weird method of cooking. Hahah…

“Tak ada orang rebus santan awal-awal… Karang berketul…”

Lama dia termenung di sinki. Memikirkan apa nak buat dengan santan yang dah cair bercampur dengan air dalam periuk tu. Kalau ikutkan anak dia ni, masak aje… Asalkan sedap. But I know her better, she prefers a better presentation. Hahahah… Mujur belum mula memasak lagi! Jadi beginilah cara yang helok lagi ‘senonoh’ untuk memasak bubur jagung yang sedap dan cantik (tak berketul santannya).

Macam ni lah harapnya, rupa cantik. Gambar ihsan google.Okay okay, next time saya snap gambar sendiri (Note: Kalau rajin/sempat).

Bubur Jagung Mama Dee

Bahan-bahan:

  • Daun pandan- Basuh & ikat
  • Jagung
  • Sagu
  • Barli (Optional)
  • Santan
  • Gula putih
  • Gula nisan (or nisang in terengganu accent…?)
  • Susu cair (optional-untuk rasa lemak-lemak manje)
  • Garam- sikit (untuk naikkan rasa lemak santan)

Cara-cara:

Read this carefully for better results 😉

  1. Rebus air bersama daun pandan sampai wangi.
  2. Masukkan jagung. Rebus.
  3. Masukkan sagu atau barli (kalau ada).
  4. Masukkan santan dan kacau perlahan-lahan… Api perlahan manja aje… Supaya santan tu larut dengan cantiknya. (Susu cair kalau perlu.. My mom masukkan sebab santan sikit. Aku lah tu yang pi cairkan awalnye! Hahah).
  5. Tambah gula putih, gula nisan (or nisang), dan garam secukup rasa.
  6. Bila dah cantik agak-agak dah larut semua… Siap!

So that’s the end of the recipe. Moral of the story… Santan tak boleh masuk awal-awal ya? Nanti berketul… Tak cantik. Boleh jadi sedap, tapi tak selera. Boleh terlupa pula tips tu. Huhu.

Good luck!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s